collection of recipes
Orosz konyha
Gyuvecs
Hozzávalók:
30 dkg sertéscomb,
30 dkg birkacomb,
20 dkg füstölt szalonna,
l jó nagy fej vöröshagyma,
1 kis padlizsán,
6 zöldpaprika,
6 paradicsom,
1 dl rizs,
2 nagy burgonya,
só,
őrölt bors,
pirospaprika,
petrezselyemzöld,
1 l leveslé
Elkészítés:
A jól megmosott húsokat és a szalonnát külön-külön kis kockákra összevágjuk. A szalonnát saját zsírjában kiolvasztjuk, és a nagyobb kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. A zöldségeket szükség szerint megtisztítjuk, megmossuk, majd felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk. Egy előre beáztatott római tál aljára zöldségeket rakunk, majd húst, hagymás szalonnatepertőt, rizst és a többi zöldséget. Közben sóval, borssal, pirospaprikával, finomra vágott petrezselyemzölddel és fokhagymával fűszerezzük. Ráöntjük a leveslét, és szükség szerint annyi vizet, hogy az alapanyagokat éppen ellepje. Az edényre rátesszük a tetejét, és sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 2 órán keresztül pároljuk.
Japán konyha
A Sushi elkészítése otthon könnyedén
hozzávalók 4 főre
•250 g friss, nyers lazac
•200 g sushi rizs
•2,7 dl víz
•20 ml mirin
•vagy mirin helyett rizsecet vagy szaké (5%-os almaecet is használható) - ehhez fél ek kristálycukor, fél tk só
•3 nori lap
•wasabi
elkészítés:
1.A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.
2.Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
3.Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni 30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt.
4.Az mirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.
5.Borítsuk a rizst egy olyan lapos tálba vagy edénybe, amiben szét tud terülni, majd apránként rácsorgatva, óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Ha kész, tegyük félre egy órára száradni. Ne fedjük le!
6.Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.
Összeállítás:
1.A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjuk félbe. Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...
2.Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), a fényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt is módjával tegyük, mert a túlságosan vizes kéz miatt a nori elázhat és nyúlós, szottyos lesz.
3.A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.
4.Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel!
5.Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.
6.Tekerjük ki, a közepénél vágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé, és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja a hagyományos hatos maki csomagot.
7.Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.
Egy csipetnyi India
Tandoori csirke
2 aprólék nélküli csirke
5 hagyma
10-12 cikkely zúzott fokhagyma
2 dkg gyömbér
2 kávéskanál őrölt erős pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
2 evőkanál ecet
1 kávéskanál Garam Masala
1 dl joghurt
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál paradicsomszósz
só
2 evőkanál olaj
dísz: 1 citrom, 2 paradicsom
Előző esti előkészítés
Daraboljuk fel a csirkét
Vágjunk fel 4 hagymát vékony karikákra
Reszeljük le a gyömbért
Abban az edényben, amiben a csirkét főzni fogjuk keverjük össze a joghurtot, a tejszínt, a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért
Szórjuk meg sóval, paprikával, kurkumával, Garam Masalával és az ecettel
A csirkedarabokat sűrűn szurkáljuk meg villával és vagdossuk be a felületüket 1 cm mélyen éles késsel
Forgassuk meg a csirkedarabokat a keverékben és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára benne állni a keverékben
Másnapi főzés
Lefedve, magas hőfokon 20 percig időnként megkeverve főzzük meg a csirkét, az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt
A húsdarabokat szedjük ki egy tányérra úgy, hogy a lecsurgó lét még föl lehessen használni
A csirkedarabokat süssük bő, forró olajban pirosra
A lecsöpögött főzőlevet keverjük el 2 kanál olajjal és 2 kanál paradicsomszósszal és forraljuk fel
A díszítésre szánt citromot és paradicsomot, valamint a megmaradt hagymát vágjuk fel karikákra
Tegyük a húsdarabokat egy tűzálló tálba, öntsük rá a szószt, tegyük rá a díszeket és előmelegített középmeleg sütőben 15 percig sütjük.